Sänk dina matkostnader

Mat är en stor utgiftspost för en familj. Även om maten generellt sett inte blivit dyrare så köper vi andra produkter idag än för 15 år sedan. Mera halvfabrikat och/eller färdigprodukter. Det finns en berättelse om en mamma som skulle köpa hem fyra pizzor, men valde att köpa hem oxfilé i stället därför att det blev billigare.

På tal om oxfilé är det ett litet bekymmer att vi äter mer av de så kallade fina bitarna och lagar inte mat av de billigare men goda köttbitarna. Grytbitar av högrev och oxbringa är god mat men kan inte bara vändas i stekpannan utan måste tillagas en lite längre stund. Här finns det pengar att spara.

Om du tycker att du lagar god mat så ska du naturligtvis göra matlåda av middagsresterna och ta med till jobbet. Matlådan smakar lika bra på lunchen på jobbet som den gjorde hemma vid middagen. Ett restaurangbesök på lunchen kostar säkert mellan 80 och 100kr. Vid en prisjämförelse är matlådan oslagbar, även om den innehåller oxfilé.

Ett sätt att spara pengar är att storhandla och göra storköp med åtföljande storkok. Du spar pengar under förutsättning att ditt storkok kommer till användning och inte slängs bort. Vi kastar bort ungefär 80 kilo mat per person i Sverige. Det är ett enormt svinn som naturligtvis kostar stora pengar i onödan.

Förr, innan kyl och frys var en självklarhet, åt vi mycket mer efter vad som fanns att tillgå. Rotfrukter på vintern och späda grönsaker på våren. Fortfarande är det så att priserna varierar efter säsong. Utnyttja det i stället för att köpa färska tomater från Kanarieöarna mitt i vintern.

Oslagbart, både som mysfaktor och ekonomiskt, är att packa matsäck med kaffetermos på söndagspromenaden i stället för att sätta sig på ett fik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *