Att låna pengar

Alla har väl någon gång behövt låna pengar till något man känt att man behövt. Detta är något som börjar tidigt i våra liv, som barn kanske man glömt pengarna hemma när man gått till kiosken och behöver därför låna pengar av en kompis för att kunna köpa godis. Ungdomar lånar ofta pengar av sina föräldrar för att kanske kunna köpa en cykel eller en moped. När unga människor skall flytta hemifrån behöver de ofta låna pengar till möbler eller till sin första bil och längre fram i livet vill man kanske köpa en egen bostad. Det finns också något som kallas för seniorlån som ger gamla människor möjlighet att låna till konsumtion.

Långivare

Det finns mängder av långivare och det finns flera olika typer av långivare: Som barn eller som ung lånar man ofta pengar av sina kompisar. Skall man låna till bil eller till möbler kommer ofta banker eller kreditinstitut in i bilden och skall man låna till bostad är det en helt annan typ av lån. För att hitta i djungeln av kreditgivare finns det jämförelsesajter som Creddit där man enkelt kan få bättre överblick och koll.

För- och nackdelar hos olika långivare

När man som barn eller ungdom lånar pengar av sina vänner brukar lånen vara räntefria och även amorteringsfria, hela beloppet skall betalas tillbaka inom en överenskommen tidsperiod. För småbelopp är detta ett utmärkt upplägg. Skall man låna lite större belopp, och kanske inte kan betala tillbaka hela skulden på en gång, är ofta banker eller kreditinstitut ett bra alternativ. Här krävs det dock oftast att man uppnått en viss ålder och att man har en inkomst för att få låna. Banker och kreditinstitut tar dessutom ut ränta och avgifter på sina lån. Hur hög räntan är beror på hur stor risk långivaren känner att den tar när den lånar ut pengarna. Lån med säkerhet, till exempel huslån har därför oftast en lägre ränta än andra lån. Den allra bästa långivaren, ur låntagarens synvinkel, är ofta föräldrarna. Föräldrar lånar ofta ut stora belopp, helt utan säkerhet, utan ränta och ibland helt utan återbetalningsskyldighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *